No Nonsense Amningsmanual

Gör så här:
1. Sitt eller ligg bekvämt. Oftast är det lättast att sitta upprätt, så att brösten faller normalt. Sedan, när barnet har börjat suga, så kan du luta dig bekvämare och ”ta med dig” barnet bakåt. Sänk axlarna, slappna av och andas lugnt. Klä gärna av barnet på överkroppen. Då blir det piggare och orkar gapa större.

2. Håll ditt barn så att det ligger på sidan, med hela sin kropp (även benen) vänd inåt mot dig. Barnet ska kunna ta bröstet utan att vrida sitt huvud åt sidan.

3. Låt bröstet hänga fritt, undvik att lyfta det eller föra det åt sidan. Det är barnet som ska till bröstet, inte tvärtom. Har du tunga bröst, där bröstvårtorna pekar neråt, så kan du stödja dem lätt med handen. Håll då fingarna så långt ifrån vårtgården som möjligt.

4. Placera barnet så att din bröstvårta hamnar strax under barnets nästipp. ”Killa” med bröstvårtan mellan överläppen och näsan. Barnet kommer att ”hacka” med huvudet mot bröstet och kanske gnälla. Ha inte för bråttom med att få barnet att ta tag, det kan ta flera minuter av gnäll och ”pickande” innan barnet gapar tillräckligt stort.

5. Undvik att stoppa in bröstet i barnets mun, låt bebisen ta tag själv. Om det inte funkar första gången, försök igen. För barnet ännu närmare dig om det inte når fram. Blir din bebis arg – ta en liten paus, lyft upp barnet och lugna det, ge ev lite grann urmjölkad mjölk med sked eller kopp och prova igen.

6. Ditt barn ska ta in så mycket som det bara går av vårtgården i munnen. Barnets haka ska ligga tätt mot bröstet. För barnets höfter tätt intill din kropp, så att barnet ligger med rak rygg. Då får det lättare luft via näsan. Kolla att bebisen inte har sin arm mellan din kropp och bröstet.

7. Om du får ont – avbryt amningen direkt och låt barnet ta ett nytt, större tag. Enklast avbryter du genom att sticka in ett finger i barnets mungipa och föriktigt trycka ner underkäken.

8. Titta på bröstvårtan när barnet just har släppt den. Då får du veta om ditt barn har haft ett stort tag. Bröstvårtan ska vara rund – om den är omformad, tilltryckt eller sned så behöver taget justeras.

 

nyföddftotograf i Stockholm Bodil Bergman Hughes

Kommentera

E-postadressen publiceras inte.