Det finns en grupp på Facebook som heter Amningshjälpens slutna grupp. Där kan man ansöka om att gå med och sedan har man en otroligt massa människor tillgängliga dygnet runt att fråga frågor till eller bara skriva av sig till. Eller lära sig av, bara genom att läsa vad andra skriver. Både hjälpmammor och andra medlemsmammor svarar där.
Jag har varit med där ca 6 månader och lärt mig massor! Det kan vara bra när man har en hel del nya mammor i studion som just har börjat amma!
Idag startades en JÄTTEBRA tråd i gruppen! En mamma skrev: “Nu efter 6 månaders amning har jag börjat knåpa ihop en liten lista på saker jag hade önskat att jag fått reda på innan jag började amma. Fyll gärna på.” Sedan skrev hon ned nummer 1 på listan, och snart fylldes det på! Jag tänkte att detta borde fler få läsa! Så nu har jag kopierat upp mammornas punkter till Magpodden. Varsågoda:
SAKER MAN BORDE FÅTT REDA PÅ INNAN MAN BÖRJADE AMMA
1. Att det kan ta många dagar innan mjölken s.a.s ” rinner till” och att det inte blir mindre stressat ju längre tiden går.
2. Att det är normalt att bebis vill amma flera ggr i timmen!
3. Att bebis kan amma i flera timmar, helst heela kvällen!
4. Finns tillväxt perioder, så mjölken är inte slut trots det känns så…
5. Alla bebisar är olika. Äter olika tider, olika länge och med olika frekvens.
6. Att det kan ta veckor innan man fått in rätt tag, rätt ställning med bebis och att brösten börjar vänja sig vid påfrestningen.
7. Att det faktiskt inte är så lätt att amma!
8. Att man verkligen inte “MÅSTE” sluta amma vid 6månader.
9. Att det underlättar om man ammar i bärsjal – kräver bara lite övning
10. Att man kan amma överallt (om man vill) inget att skämmas för!
11. Att en pump inte är ett mått på hur mycket man har…
12. Att allt ändras hela tiden i takt med att bebisen växer. Det är bara att hänga på. Att de strular vid bröstet betyder sällan att man har för lite mjölk.
13. Att det kan göra ont i början, såriga bröstvårtor bland annat.
14. Att stress påverkar utdrivningsreflexen så in i norden!
15. Går bebis upp i vikt så blir bebis mätt även om bebis vill amma 24h om dygnet.
16. Att amning inte bara är mat utan även närhet och trygghet
17. Att det finns ett nässpray som hjälper utdrivningsreflexen i början.
18. Även om det är jättesvårt i början så kommer det bli enklare att amma. Du och bebis behöver bara öva och öva lite till.
19. Att det är helt underbart att amma ett äldre barn, bara för att det är mysigt inte för att barnet måste få i sig mat och växa.
20. Att det finns purelan och amningsnapp att tillgå i början vid ömma och såriga bröstvårtor.
21. Att man kan ha överproduktion som gör det svårt att amma. Barnet får för mycket mjölk för fort och brösten är spända konstant.
22. Att det inte är en självklarhet att kunna amma.
23. Överproduktion gör att mjölken rinner för fort och bebis får mjölk lite för snabbt och det kan orsaka magknip i början.
24. Att Amningshjälpen finns på Facebook.
25. Att netflix/via play etc är ca väldens bästa investering när man ammar de tre första månaderna.
26. Att det gör ont och att man ofta får blåsor eller sår de första dagarna.
27. Att det vore smart att införskaffa en amningsbh (för att hålla inläggen på plats) utan byglar att sova i för att inte läcka ner hela sängen.
28 Att det kan göra så in i h*****e ont att man undrar vad man gett sig in på.
29. Att amma inte bara är något man kan i en handvändning.
30. Att det går att blockamma bort en överproduktion och att det kan vara lika jobbigt att ha för mycket mjölk som att uppleva att man har för lite.
31. Utdrivningsreflexen är ganska obehaglig och gör ont (inte alla som känner den eller upplever den som smärtsam men jag gjorde det)
32. Att det finns något som heter D-MER och att bara för man känner ångest/obehag när man ammar så är det inget fel på en och att det inte betyder att man är negativ till amning eller en dålig mamma för att man känner så när man ammar! Det är kroppen som spelar en ett spratt bara
32. Att om man känner väldiga olustkänslor eller deppig som tusan under amning så kan det vara D-MER, Dysphoric milk ejection reflex man har. Man är inte knäpp!
33. Att de allra allra flesta mammor kan amma, rent fysiologiskt är det ovanligt att man inte kan.
34. Att det inte är så krångligt och skämmigt att amma offentligt som man först tror!
35. Att man kan bli så van vid att ha tuttarna framme att man kan råka flasha grannarna utan att inse det förrän långt efteråt…
36. Att man inte ska lyssna på vad andra tycker om hur länge du ammar ditt barn, att det är helt upp till dig och ditt barn.
37. Att inte undvika massa livsmedel i onödan utan det mesta fungerar att äta när man ammar!
38. Att man kan få svamp och vad symptomen är på det.
39. Att produktionen inte stinuleras lika bra om jag pumpar och låter pappan mata för ofta. Att bebis kan sluta amma om den vänjer sig vid nappflaska.
40. att ha en bra sport-bh eller ett amningslinne på sig under natten för att hålla inläggen på plats om man läcker.
41. Att man kan amma flera gånger på samma bröst under ex 4 timmar innan man byter bröst och vid behov så pumpas bröstet innan varje påbörjat block. Kan behövas ett par veckor för att få bukt med överproduktion.
42. Att det går fint att amma på bara ena bröstet och det räcker gott och väl till.
43. Att det man får ut av pumpning inte behöver vara samma mängd som bebis får i sig.
44. Att de suger tag och rinner till i brösten när bebis är ledsen!
45. Att brösten kan bete sig helt olika, överproduktion på ena, och näst intill något alls på andra – och att det när man lärt sig acceptera sin kropp som den är, kan inse vilka fördelar det finns med två bröst som beter sig så – helt olika.
46. Att man får äta all mat med en hand de första månaderna o hyvla ost är väldigt svårt med en hand = små pyttisar ligger gärna vid bröstet hela dagen första tiden och ja, köp med fördel en sjal/ergonomisk sele i så fall.
47. Att mjölkstockning inte är kul! Men det bästa är att låta barnet suga ur, försök hitta ställningar som funkar, att stå på alla fyra över bebis tex.
48. Att eftervärkar kommer ofta i samband med amning!
49. Att man kan få svamp inne i bröstet.
50. Att svamp inte alltid syns vid en odling men ändå går bort av medicin. (Tur det för Fyy så ont)
51. Att amningscentrum finns.
52. Att man ska våga be om hjälp på BB om man vill amma. Får man inte tillräckligt med hjälp, fråga nån annan.
53. Att en bebis mage är extremt liten när de föds så behövs inte mycket i början alls. Att bebisen suger och får ut mycket mer än en pump får.Så även om du får lite i pumpen kan barnet få så de klarar sig ändå.
54. Att bebis mage INTE behöver vila. Att amma efter klockan, tex. Var fjärde timma, kan vara negativt för produktionen och ge mer ledsen bebis. Fri amning på barnets tidiga signaler rekommenderas.
55. Att alla inte läcker mjölk. Jag har ammat utan att läcka en endaste liten droppe.
56. Att en del bebisar kan behöva ett litet kirurgiskt ingrepp för att få bra tag vid amning. Vår son behövde klippa tungbandet.
57. Torsk kan smitta dina bröst så du får svampinfektion. Nu mera använder man INTE vichyvatten utan man använder bikarbonat…..som förr i tiden
Och det får man tvätta sina bröst med oxå efter varje amning.
58. Hormonerna som springer runt i kroppen
59. Att amning kan vara fruktansvärt påfrestande och frustrerande. Speciellt när bebisen kronglar vid brösten och inte äter ordentligt. Då vill man ibland bara ge upp allt vad amning heter.
60. Att man kan få dåligt samvete av att man tänker tanken att sluta amma för att sedan tycka helt plötsligt att det är super mysigt och att man skulle sakna amningen om man slutar.
61. Att man inte får en enda hel natts sömn på flera månader.
62. Att fri amning kan kännas väldigt ‘ofritt’ för mamman när bebis vill suga 24/7 i två månader. Jag trodde att det skulle fortsätta för alltid och kände mig otroligt låst. Misströsta inte – det blir glesare sen!
63. Och om man har mjölk så att det räcker, blir över och släpper till pump kan man donera mjölk till neonatal under bäbisens första tre månader.
64. Blockamma kan vara bra om man har mycket mjölk och starkt tryck. Så slipper lillen magont
65. Att det kan gå bättre att handmjölka än pumpa
Lägger till att barn kan ha problem med att magmunnen inte sluter till ordentligt vilket ger barnen sura uppstötningar och de kan kräkas enormt mycket. Det kan göra ont för barnet att äta då och det kan behövas medicin som gör att mjölken blir till gelé i magen alternativt ges specialersättning. Det handlar inte om hur du ammar, möjligen att fri amning inte är idealt utan pauser för att slippa ha ont kan vara bra tills problemet minskat.
Tack, Lisa! Jag lägger till det i huvudtexten!
Nässprayet finns inte längre. Dem har slutat tillverkas och dem skrivs inte ut heller.
Fick jag veta till mitt stora besvikelse
Jag hade velat veta att det finns fysiologiska missbildningar som gör att risken är stor att man inte kan producera tillräckligt med mjölk. (Tuberösa bröst) Då hade jag inte behövt gå igenom samma helvete med att inte duga/räcka till tre gånger trots att jag följde alla tips/läror slaviskt, för i stort sett alla kan amma, det är ju bara en fråga om att kämpa tillräckligt! Eller inte.
Att en blir så innihelskotta törstig och hungrig av att amma. Och att en måste fylla på med energi och vätska ofta, för att inte bli uttorkad och snurrig!
Jodå nässprayen finns fortfarande fick utskrivet för 1,5 vecka sedan och den är guld värd!
Att om man producerar mer mjölk än vad bebis/bebisarna äter så kan man donera till neonatal på lokala sjukhus för att hjälpa prematurer
Att det går att härda bröstvårtorna innan barnet är fött så att man slipper ömma och såriga (dvs skavsår) bröstvårter.
Vet inte vad jag skulle ta mig till utan facebook gruppen. Otroligt bra stöd.
Ok, jag gör till gruppen som inte vill amma trots för handledning, en bebis som kan suga jättebra och en produktion som förmodligen kommer igång om jag har tålamod eller nåt med det. Det har jag inte, är totalt ointresserad av amning som sådan, hobbyammar då och då och uppskatter till fullo de stunderna. Men ersättning funkar fint det också vill jag bara säga!
Att gråten som kommer över en de första dygnen hjälper mjölken att rinna till, så gråt massor
I början är det vanligt att bebben slocknar vid bröstet, så även mamman. Så pass att man kan behöva pappans hjälp så att man inte “faller” fel.
Bvc och deras kompetens är inte alltid att lita på. Min sköterska stressade mig som en galning i tre månader. Tills en läkare på barnsjukhuset såg lillans kurva tyckte att den såg bra ut?!
Bb dock, de är guld och vet massor. Man får ringa dom om allt…bara ett tips till den osäkra.
Vilken bra lista!
Jag tror det viktigaste för att kunna amma är att inte tänka så mycket på det under graviditeten eller förlossningen. Det gäller egentligen allt med att få barn, att inte ha några bilder av hur det kommer bli (särskilt inga negativa bilder) . Jag tänkte inte så mycket mer än att vad som än händer så går det bra. Och allt gick suveränt.
Att inte “vilja” amma tycker jag är mycket konstigt och i många fall egoistiskt. Ersättning är inte alls optimalt och fungerar definitivt inte lika bra för barnet som för dig. Självklart ska man inte kämpa sig igenom 6 månaders amning och inte heller skämmas över att det inte fungerar men att ha en åsikt som att “jag ammar inte för det har jag rätt att bestämma själv och det finns ersättning” är verkligen konstigt. De allra flesta mödrar, oavsett ursprung och art vill kunna ge sitt barn mat. Vad smart att ge din bebis konstgjord mat när den behöver din mjölk och näring som mest.
Att det finns ett fenomen där bäbis plötsligt blir jättearg och inte vill äta/ammas fastän bäbis är jättehungrig, och även därför är ledsen.
Detta kallas “imetysraivarit” på finska, lite fritt översatt får jag det till “amningsilska”.
Vanligt att vissa barn börjar bete sig såhär kring 4 månaders ålder.
För mig kom den grejjen lite som en överraskning, men efter lite googlande förstod jag att det är ett vanligt fenomen. Jag fick gå omkring med vår dotter i armarna och gunga o svaja henne i luften och sen bara snabbt mitt i “leken” föra upp hennes mun till bröstet och så åt hon innan hon hunnit börja reflektera över vad som hände. Måste också sedan sitta med henne på en såndär gymppaboll och guppa/gunga hela tiden medan jag ammade för att hon skulle vara nöjd och fortsätta äta.
Att helt makligt bara sätta sig i soffan och servera bröst som tidigare var det inte tal om, då tvärvägrade hon och blev helt skogstokig!
Att kort tungband inte är ovanligt och att det kan bidra till både små och stora amningsproblem. Studier som är gjorda enligt gamla diagnoskriterier visar på upp till 10-11 %, men då är ej exempelvis hänsyn tagen till att även bakre delen av tungbandet kan vara kort utan det är bara att främre delen kan vara kort som som regel är medräknat. Tyvärr är vården vanligen inte uppdaterad på nyare diagnoskriterier, så många bebisar missas. Kan även vara bra att veta att kort tungband även kan bidra till reflux/tyst reflux som också gör det svårt att amma. Numera finns Svenska Tungbandsföreningen där vi försöker medvetandegöra att kort tungband kan vara ett stort bekymmer vid bland annat amning och även senare i livet. Vi driver även Svensk stödgrupp för kort läpp- och tungband på facebook dit en gärna får ansöka om medlemskap om en vill ha mer information alternativt/och gå in på hemsidan http://www.tungband.se.
Mvh
Ordförande Svenska Tungbandsföreningen
Linda Johansson
Tack så mycket för denna klargörande text! Jag ska kopiera in den på andra ställen också.
*Önskar att vasospasm och Reynauds fenomen var mer upplyst för både mammor och bvc. Det kan göra så ininordens ont, den ångesten inför smärtan var värre än ångesten under förlossningarna.
*Varje barn är unikt och amning fungerar därmed olika också, första barnet lite krångel som gav med sig på någon vecka, andra barnet tog bröstet som om det redan var rutinerad på amning, tredje barnet blev en blodig historia med kluven bröstvårta…
Vad bra att du tar upp detta, Linda! Nu kan andra slå upp orden (som jag gjorde) och kolla vad det kan vara. Och vad synd att tredje omgången amning gick så illa! Aj!